Categorie 1 vuurwerk is legaal

Er zijn maar weinig mensen die weten dat er vuurwerk is dat het hele jaar door mag worden verkocht en afgestoken.
Legaal vuurwerk dus.

Legaal vuurwerk kopen

In Nederland is het mogelijk om categorie F1 vuurwerk volledig legaal te kopen, het hele jaar door. Categorie F1 vuurwerk is vooral online te koop en mag gekocht worden door een ieder vanaf 12 jaar oud. Men noemt het mede daarom ook wel kindervuurwerk of fopvuurwerk. Lees er meer op vraaghetdepolitie.nl

Siervuurwerk is een feestartikel

Bijna alle soorten in categorie F1 zijn siervuurwerk en zijn daarom zeer geschikt om te kopen voor een feestelijke gebeurtenis. Sterretjes kopen mensen vaak om op een verjaardagstaart te zetten, waarna de feestelijke taart al met brandende sterretjes op tafel word gezet. Ook in restaurants gebeurd dit regelmatig. Het enige waar men op moet letten is dat de sterretjes niet in de buurt komen van hele jonge kinderen en brandbare stoffen.

Categorie 1 vuurwerk
Het onderstaande vuurwerk word in Nederland als categorie 1 gezien en is dus legaal.

 • Bengaalse lucifers
  Bengaalse lucifers lijken op gewone lucifers maar branden langer en met meer kleuren.
  Afhandelijk van de lengte branden ze enkele seconden.
 • Fonteinen
  Ijsfonteinen kan men binnenshuis afsteken en geven een fontein van vuur in een bepaalde kleur.
  Er zijn vele soorten te koop, in allerlei kleuren en maten.
 • Knalerwten
  Knalerwten zijn geen siervuurwerk, zoals de naam al aangeeft, ze geven aan knal.
  Het is niet nodig om knalerwten aan te steken. Op het moment dat ze op de grond worden gegooid, maken ze een lichte knal.
 • Sterretjes
  Sterretjes kopen? Dat kan ook het hele jaar. Na het aansteken branden ze afhankelijk van de lengte 15 seconden tot wel meer dan 2 minuten.

Niet iedereen weet dat het legaal is!

categorie 1 vuurwerkNiet veel mensen weten dat categorie F1 vuurwerk legaal mag worden afgestoken gedurende het hele jaar. Waarschijnlijk is de politie er ook niet altijd van op de hoogte. Het mag namelijk pas sinds medio 2016. Eigenlijk is er maar een voorwaarde voor het afsteken van categorie F1 vuurwerk. Veroorzaak geen overlast! Of terwijl, steek het niet in een woonwijk af. Mensen en dieren horen er geen last te hebben. Het is eigenlijk niets meer een leuk feestartikel en kan amper gezien worden als gevaarlijk.

Let tijdens het afsteken op brandbare goederen, kinderen en huisdieren. Het is nooit onverstandig om voor de zekerheid een emmer water in de buurt te hebben als het binnenshuis word afgestoken. Alles wat binnen categorie 1 valt mag trouwens binnenshuis worden afgestoken. Het is nooit onverstandig om een raam open te zetten i.v.m. rook die vrijkomt. Geen zin om het binnen af te steken? Zoek dan een plek op waar niemand er last van heeft en ruim daarna alles netjes op.

De kinderen in de video hieronder steken categorie 1 vuurwerk af. Ze doen dat in een woonwijk en veroorzaken daarmee behoorlijk wat overlast, waardoor ze toch strafbaar zijn.